Модифицируемые факторы риска

Renal cell carcinoma. Edited by Nizar M. Tannir, Oxford University Press, 2014


Курение сигарет

Курение сигарет было распознано как причинный фактор риска с умеренным действием на RCC. Большой мета-анализ 5 когорт и 19 исследований методом случай-контроль сообщили о 50%-ом увеличении риска RCC среди курильщиков мужчин и 20%-ом увеличении риска среди курильщиков женщин. Риск RCC снижается на 15%-30% у обоих полов, которые прекратили курить больше 10 лет. Поскольку полное превалирование курения сигарет упало в течении нескольких десятилетий в Соединенных Штатах, курение вряд ли будет основным компонентом для возрастающих тенденций инцидента RCC в этой стране.

Renal Cell Carcinoma-Oxford University Press (2014) 1.1

Фиг. 1.1. Заболеваемость раком почек в мире согласно возрастным группам.

Renal Cell Carcinoma-Oxford University Press (2014) 1.2

Фиг. 1.2. Тенденции в возраст-скорректированном инциденте рака почек по расе и полу, 1974-2009.

Многие потенциальные механизмы, которые лежат в основе ассоциации между курением и RCC, были предложены, включая повреждение почек вследствие хронической гипоксии тканей, вызванной экспозицией моноксида углерода, и курение-ассоциированные нарушения, такие как хроническая обструктивная болезнь легких, тубулотоксичные действия, повышенный окислительный стресс и дисфункция эндотелиальных клеток.

Гипертензия

Мета-анализ 18 исследований показал значительный 1.6-кратный повышенный риск RCC, ассоциированный с гипертензией. Эта ассоциация — не зависит от гипотензивных лекарств. Биологические механизмы, которые связывают гипертензию с RCC, пока неясны. Гипертензия может индуцировать хроническую гипоксию почек и перекисное окисление липидов, и предполагается, что результирующее повреждение почек и метаболические или функциональные изменения могут впоследствии повысить ранимость почек от канцерогенов.

Ожирение

In the United States about 40% of RCCs are estimated to be attributable to being overweight or obese. Meta-analyses of prospective cohort studies showed that each 5-unit increase in body mass index (BMI) contributed an approximate 25%–35% increase in risk of RCC for men and women.8 Weight gain during adulthood could be another risk factor for RCC independent of BMI per se, as reported in previous observational studies. However, this association is still inconclusive due to conflicting results and confounding from obesity. Likewise, the effects of other related factors, such as weight cycling and waist–hip ratio, are also difficult to disentangle.

The potential mechanisms that underlie the association between obesity and RCC include altered production of circulating adipokines, insulin and insulin resistance, chronic tissue hypoxia, altered level of sex steroids, and lipid peroxidation and oxidative stress. Low levels of adiponectin have been associated with increased risks of RCC. Hyperinsulinemia and insulin resistance have long been proposed as major mechanisms for the obesity–cancer link. Chronic tissue hypoxia was supported by the frequent upregulation of hypoxia-inducible factor 1-a (HIF1-a) in RCC tumors.

Физическая активность

Физическая активность ассоциирована со сниженным риском RCС во многих наблюдательных исследованиях. Когортное исследование показало, что у индивидуумов, которые участвовали в физической активности более пяти раз в неделю, было 20%-ое уменьшение в риске RCС. Два других когортных исследования сообщили о подобных, но статистически недостоверных ассоциациях. Однако у другой когорты и исследований методом случай-контроль были нулевые результаты.

However, other cohort and case-control studies had null results. The lack of consistent data may be partially attributed to the differences in measures of physical activity in the different studies, including leisure time physical activity during the past year, frequency of physical activity during a certain period, hours spent on physical activity per day or per week, and metabolic equivalent task values. Possible biological mechanisms for the beneficial effect of physical activity on RCC include reduced body weight/BMI, improved insulin sensitivity, lowered blood pressure, and improved profile of inflammation and oxidative stress.

Питание и потребление алкоголя

On average, one third of cancers are estimated to be attributable to diet and nutrition. Daily diet is an important determinant of the amount of energy intake and is closely related to obesity. While dietary calorie intake may be associated with RCC risk, the effect is difficult to disentangle from BMI due to their tight correlation.

High fruit and vegetable consumption was associated with a >30% reduction of RCC risk in a pooled analysis of 13 cohort studies. Intakes of fat and protein or their subtypes were not associated with RCC risk after adjusting for BMI, fruit and vegetable intake, and alcohol consumption in the same pooled analysis of cohort studies. The reported associations of antioxidant nutrients including carotenoids and vitamins A, C, and E are inconsistent.

The intake of dietary acrylamide, which is concentrated in baked and fried carbohydrate-rich foods, was reported to confer a 60% increased risk of RCC in a case-cohort study in the Netherlands.

Moderate alcohol consumption has been reported to be inversely associated with the risk of RCC. A 28% reduction in risk was observed in people who consumed >15 g per day of alcohol, which is equivalent to one to two drinks per day; there was no further reduction with an additional increase in consumption. A recent large prospective cohort study (a National Institutes of Health–American Association of Retired Persons diet and health study) found that alcohol consumption was inversely associated with RCC risk in a dose–response manner. The associations with intake of other beverages, such as coffee, milk, and tea, are inconsistent.

Другие медицинские, профессиональные и экологические факторы

Есть другие факторы риска для RCC, включая сахарный диабет II типа, терминальную стадию почечной недостаточности, длительный гемодиализ, приобретенный поликистоз почек, прием статинов и аспирина, повышенное количество родов и другие репродуктивные факторы и профессиональные и другие воздействия окружающей среды. Однако, данные пока еще неокончательные.


[contact-form-7 id=»5168″ title=»Контактная форма 1″]

0

Добавить комментарий

Войти с помощью: 

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *